Tips voor het uitzoeken van afbeeldingen

Tips voor het uitzoeken van afbeeldingen

Het uitzoeken van afbeeldingen voor je website kan best lastig zijn. Bij het uitzoeken van afbeeldingen moet je aan een aantal dingen denken. Wij hebben deze punten voor je op een rijtje gezet.

De juiste sfeer

Mensen lezen teksten volgens een bepaald patroon. Voordat ze beginnen te lezen hebben ze meestal de titels en het aantal alinea’s al gescand. Ook afbeeldingen kunnen ondersteunen bij dit patroon. Afbeeldingen kunnen namelijk heel veel vertellen over een tekst. Hiermee wordt bedoeld dat de afbeelding die jij laat zien op jouw website moet passen bij het onderwerp en de doelgroep. Een afbeelding moet de boodschap en de sfeer van een tekst uitstralen. Een afbeelding die jij plaatst op jouw website kan beter niet té gestileerd zijn. Denk hierbij aan stockphoto’s met mensen met een overdreven witte lach en een extreem minimalistische kamer met nette mensen en Apple computers. Dit soort foto’s stralen geen sfeer uit.

Besluit jij de foto’s voor op jouw website zelf te schieten. Dan moeten de foto’s worden geschoten met een professionele camera, zodat er scherptediepte in de foto’s zit. Beeld maakt teksten aantrekkelijker en daardoor komt een boodschap beter over. Daarnaast ondersteunt een afbeelding niet alleen de tekst maar ook het overbrengen en het ondersteunen van marketinguitingen.

Indexering door zoekmachines

Veel mensen denken dat afbeeldingen met teksten ook gezien worden door zoekmachines. Dit is echter niet het geval. Plaats dus geen teksten in de afbeelding als de tekst belangrijk genoeg is om te worden geïndexeerd door Google. Mocht je toch tekst in de afbeelding plaatsen, zet deze dan ook in de alt-attributes van de afbeelding voor tips hierover verwijs ik je door naar tips over Technische SEO optimalisaties.

Optimaliseren

De grootste irritatie van bezoekers op een website is een langzaam ladende website. Afbeeldingen zijn hierbij de grootste boosdoener. Wij hebben handige tips voor je om je afbeeldingen te optimaliseren. 

Er zijn twee soorten bestandstypes die doorgaans worden gebruikt: JPG en PNG. Er zit een verschil tussen deze bestandstypes. Een JPG bestand is geschikt voor afbeeldingen met kleine details of kleuren, denk hierbij aan foto’s van je camera. Een JPG bestand slaat de afbeelding namelijk beknopter op. Daarnaast ondersteunt PNG in tegenstelling tot JPG transparante achtergronden. iconen, tekeningen en logo’s.

Afbeeldingen op het web

Er zijn diverse websites die afbeeldingen gratis of betaald aanbieden. Een afbeelding vinden op het web is niet zo moeilijk, maar pas hier wel mee op. Veel afbeeldingen op het web zijn namelijk auteursrechtelijk beschermd. Hieronder staan een aantal handige websites waar je gratis en betaalde afbeeldingen kunt downloaden.

Websites met gratis en betaalde afbeeldingen:

Heb jij nog meer vragen over afbeelding voor jouw website? Of wil je meer weten over ons Specialist in Websites? Neem dan contact met ons op.

072 2010 300